Als werkgever ontkom je niet aan ziekteverzuim. Bij een zieke medewerker moet je de eerste 2 jaar minstens 70% van het loon doorbetalen. Vaak zelfs 100% van het brutoloon. Bij langdurig verzuim kunnen de kosten fors oplopen. Maar wat is nou een Verzuimverzekering?
De verzuimverzekering is voor alle mkb-ondernemers met personeel. Je meldt alle medewerkers aan die bij jouw op de loonlijst staan, ook medewerkers met een tijdelijk contract. Directeur(en)-grootaandeelhouder(s) zijn niet verzekerd. Eventuele arbeidsongeschikte medewerkers kunnen pas worden aangemeld als zij langer dan 4 weken zijn hersteld.
Het is belangrijk om te begrijpen dat als je werknemer ziek wordt, jij als werkgever vaak verplicht bent om een deel van het salaris door te betalen gedurende een bepaalde periode, afhankelijk van lokale wetgeving en arbeidsovereenkomsten. Dit kan een grote financiële last vormen, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen met beperkte middelen. Een verzuimverzekering helpt deze last te verlichten door een deel van deze kosten te dekken.
De werking van een verzuimverzekering kan variëren afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden en de behoeften van het bedrijf. Over het algemeen werkt het echter volgens een aantal basisprincipes:
Premiebetaling: Werkgevers betalen een premie aan de verzekeraar in ruil voor dekking voor ziekteverlof van werknemers.
Ziektemelding: Wanneer een werknemer ziek wordt en niet kan werken, meldt de werkgever dit aan de verzekeraar volgens de voorwaarden van de polis.
Loondoorbetaling: De verzekeraar betaalt een percentage van het loon van de werknemer tijdens het ziekteverlof, zoals overeengekomen in de polis. Dit kan bijvoorbeeld 70% of 100% van het loon zijn, afhankelijk van de gekozen dekking.
Re-integratieondersteuning: Indien nodig kan de verzekeraar ook re-integratieondersteuning bieden om de werknemer te helpen terug te keren naar het werk.
Het afsluiten van een verzuimverzekering is niet wettelijk verplicht, maar het kan wel verstandig zijn voor werkgevers om er een af te sluiten. Het biedt namelijk niet alleen financiële zekerheid, maar kan ook helpen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen zoals de Wet verbetering poortwachter. Door het afsluiten van een verzuimverzekering kan een werkgever zichzelf en zijn werknemers beschermen tegen de financiële gevolgen van verzuim en zorgen voor een veilige werkomgeving.
Er zijn verschillende soorten verzuimverzekeringen beschikbaar die werkgevers kunnen afsluiten om zichzelf en hun werknemers te beschermen tegen de financiële gevolgen van verzuim. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten verzuimverzekeringen;
Een conventionele ziekteverzuimverzekering is een verzekering waarbij de verzekeraar de kosten vergoedt van het doorbetalen van het loon van een zieke werknemer. Deze verzekering dekt meestal een percentage van de loonsom en heeft vaak een eigen risico van een aantal wachtdagen.
Een verzuimverzekering met stoploss dekking biedt dekking voor de kosten van verzuim, maar heeft een stoploss-limiet. Dit betekent dat de verzekeraar de kosten boven een bepaald bedrag vergoedt. Deze verzekering kan aantrekkelijk zijn voor bedrijven met een hoog verzuimpercentage. Meer weten? Bereken je premie à Offertool