Hoeveel ziekteverzuim is normaal? Gemiddeld melden vrouwen zich 1,4 dagen per jaar ziek en mannen 1,1 dagen per jaar. Als iemand meer dan twee keer per jaar ziek is, noemen we dat frequent verzuim.
Over het algemeen wordt een ziekteverzuimpercentage tussen 4% en 5% als normaal beschouwd voor de meeste bedrijven. Dit betekent dat ongeveer 4 tot 5 werkdagen per 100 verzuimd worden door ziekte.
In het eerste kwartaal van 2024 was het ziekteverzuimpercentage in Nederland maar liefst 5,5%, volgens de cijfers van het CBS. Dit betekent dat van elke 1000 werkdagen er 55 werden verzuimd door ziekte. Misschien lijkt dat niet zoveel, maar de financiële impact is groter dan je denkt. Dit percentage toont een lichte daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023, toen het 5,7% bedroeg. Hoewel dit cijfer op het eerste gezicht misschien niet extreem lijkt, heeft ziekteverzuim aanzienlijke economische en organisatorische gevolgen voor werkgevers, zoals hogere kosten en verlies van productiviteit.
Wil je jouw organisatie beter beschermen tegen ziekteverzuim? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan door op onderstaande knop te klikken.
Het ziekteverzuimpercentage wordt beïnvloed door een combinatie van factoren die zowel met de werknemer, de werkomgeving als externe omstandigheden te maken hebben. De belangrijkste invloeden zijn:
Stress en burn-out: het ervaren van hoge werkdruk, gebrek aan autonomie en langdurige stress kunnen leiden tot meer verzuim.
Gezondheidstoestand: chronische ziekten, fysieke of mentale gezondheid en leefstijl (zoals voeding, beweging en slaap).
Leeftijd: Oudere werknemers kunnen vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen
Motivatie en betrokkenheid: werknemers die zich minder betrokken voelen bij het werk hebben vaak een hoger risico op verzuim.
Onvrede over werk en inkomen: werknemers die het gevoel hebben ondergewaardeerd te worden, niet op de juiste plek zitten of een ontoereikend salaris ontvangen, kunnen minder gemotiveerd raken, wat het risico op verzuim vergroot.
Onvrede over de relatie met collega’s of de werkgever: spanningen, conflicten of een gebrek aan wederzijds respect en vertrouwen in deze relaties kunnen leiden tot een verminderde motivatie en verhoogd ziekteverzuim.
Persoonlijke problemen in de privésfeer: conflicten, financiële zorgen, mantelzorgtaken of andere stressfactoren thuis kunnen de emotionele en fysieke belastbaarheid van werknemers verminderen, wat kan leiden tot een hoger ziekteverzuim.
Het verminderen van ziekteverzuim vereist een proactieve aanpak die zich richt op preventie, welzijn en betrokkenheid. Hier zijn enkele belangrijke strategieën:
Bij een hoog ziekteverzuim of een groot aantal medewerkers is het van groot belang om te zorgen voor een goede verzuimverzekering. Dit helpt om de financiële risico's van langdurige ziekte te beperken. Bijvoorbeeld, als een medewerker gemiddeld €450 per dag kost, kunnen de kosten voor langdurig verzuim snel oplopen. Een verzuimverzekering biedt de mogelijkheid om een deel van deze kosten te dekken door loondoorbetaling bij ziekte te vergoeden. Dit kan vooral belangrijk zijn voor bedrijven met veel medewerkers, waar verzuim vaker voorkomt.
Met de juiste verzuimverzekering kunnen bedrijven dus niet alleen hun eigen risico's beheersen, maar ook zorgen voor een gezonde en duurzame werkrelatie met hun medewerkers.
Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!